O festivalu

V tem hitrem svetu, v katerem so komunikacije predvsem digitalne, druženje pa le virtualno, je vse bolj pomembno obujanje časov, v katerem so ljudje našli trenutke za druženje ob pesmi, vinu in rezinah na burji sušenega pršuta.

Druženje je v Vipavski dolini pogosto potekalo na vaških trgih ali placih, ki so v teh krajih veljali za središče javnega in družbenega življenja in so prispevali k njihovi živahnosti. Na placu so obelodanjali pomembne državne in vaške zadeve, ljudje pa so se tam najraje zadrževali, ko so se lahko zavrteli v ritmih domače glasbe ali zapeli kakšno po naše.

Plac na Slapu je prav poseben. Obdan s historičnimi zgradbami, kot so dvorec, kmetija, ki je nastala iz nekdanjega samostana, in cerkev, bi lahko povedal marsikatero zgodbo iz preteklosti. A ker je tudi odlična kulisa za prireditve in dobro zavetje pred burjo, je odličen prostor za izvedbo vinskega festivala z dodatkom kulinarike in kulture, na katerem se lahko predstavijo lokalni pridelovalci.
Na Slapu se namreč nahajajo različne vinske kleti, v katerih pridelajo največ zêlena na svetu in še drugo odlično vino, medtem ko se iz domačij širijo vonjave po jedeh, temelječih na izročilu in lokalno pridelanih surovinah. Slikovita vasica omogoča nostalgičen sprehod po gasah, mimo starih portonov, dvorišč s kamnitimi vodnjaki in domačij iz 18. stoletja, kar vse priča o njeni bogati kulturni dediščini. Okolica Slapa daje lepe priložnosti za sprehode po idilični pokrajini, v kateri dominirajo trte in pogled na Nanos.

Slap Vino Festival se je rodil iz ideje, da bi v naše vsakdanjike vnesli nekaj duha časa, v katerem je življenje teklo brez poudarjanja stresa in napetosti. Hkrati pa želimo z njim opozoriti na odlične lokalne pridelovalce vin in jim omogočiti dodatno promocijo.

»Vipavska dolina je skriti zaklad v samem osrčju Evrope, privlačno in šarmantno področje, ki nudi odlična kulinarična doživetja, vznemirljive avanturistične aktivnosti in osupljivo pokrajino … Izjemno področje, popolno za ljubitelje vina in avantur … Glede na ponudbo je res presenetljivo, da ni že več popotnikov odkrilo užitkov s tega področja.«


Tako je v letu 2018 izpostavil Lonely Planet, največja in ena najvplivnejših medijskih hiš na svetu s področja potovalnega založništva in popotniških vodnikov. Naj tudi Slap Vino Festival pripomore k ustvarjanju novih produktov in zgodb, ki bodo dvignili prepoznavnost celotne Vipavske doline in pritegnili popotnike, ki si želijo pristnih in posebnih doživetij.